Neden Okçuluk Eğitimi Almalıyız?
- Okçuluk beden terbiyesi veren bir spordur.
- Adaptasyon ve motivasyonu güçlendirir.
- Kişinin kendi öz güvenini yükseltir ve ön plana çıkartır.
- Amaçlı, planlı, düzenli ve bilimsel çalışmayı öğretir.
- Doğru nefes almayı sağlar; doğru nefes alırken daha fazla oksijenin beyne akın etmesiyle beynin verimli çalışmasına sebep olur.
- El-ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlar.
- Okçuluk, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur.
- Osteoporozun ve Skolyoz (omurga eğriliği) ’un tedavisinde önemli bir rol oynar
- Okçuluğun çocuklar üzerindeki etkisi
- Sabırlı olmanın önemini, disiplinli olmanın sonuçlarını somut olarak görür ve bu hayatı için büyük bir kazanç olur.
- Çocuğunuza kendisine bir hedef koymayı, hedefine konsantre olmayı, kendine güvenmeyi ve amacı için çalışması gerektiğini öğretir.
- Okçulukta bir başkasının övgüsüne ihtiyaç duymadan, kendi kendisini değerlendirebilmenin verdiği özgüvene kavuşur. Kendi sınırlarını öğrenir ve aşmak için çaba gösterir.
- Ok atarken hangi kaslarımı çalıştırırım
- Okçuluktaki hareketler, kolunuzun arkasındaki triseps, omuzlarınızdaki deltoid kasları ve sırttaki latissimus dorsi kasları dahil olmak üzere vücuttaki birkaç ana kas grubunu kullanır.
- Okçuluk sporu, kol ve sırt kaslarını, göz koordinasyonunu geliştirir. İlk zamanlarda yayı gergin ve kımıldatmadan tutmak için epeyice fazla ter dökeceğinizi ve bunun son derece normal olduğunu bilmelisiniz. Ama hemen yılmayın, cengaver bir okçu olmanın yolu sabırlı, azimli ve sakin olmaktan geçiyor.

Modern Okçuluk Branşının Tarihçesi
Kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalı olan okçuluk fiziksel güç kullanmayı gerektirdiği gibi, konsantrasyon, refleks ve zeka gibi unsurları da içinde barındırıyor. İlk kez 1904 Olimpiyatlarında olimpik programa alman ve 1972’den beri de aralıksız olarak müsabakaları yapılmakta olan okçuluk, teknolojiyle de paralel olarak gelişmeye devam ediyor. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiş. 1931de kurulan ve halen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu (FITA – Federation Internationale de Tir a I’Arc) okçuluk dalında en büyük otorite olmayı sürdürüyor.

Okçuluk Sporunda Kullanılan Malzemeler
Olimpik yay, makaralı yay gibi yaygın kullanılan yay türleri, fiber, ahşap, karbon veya çelikten imal ediliyor. Yayın esnek maddesi solar kauçuktan yapılıyor. Mirsin adı verilen bu esnek yapının tarihte ilk bilinen kompozit (çok parçalı) katı yayı, Hunlar tarafından imal edilmiş. Oklar ise fiber, karbon, alüminyum tahta veya çelikten olabiliyor. Oklar kompozit olarak birkaç malzemenin birlikte kullanılması ile de yapılabilirken, okun arkasında oku yönlendiren 3 tane tüy bulunuyor. Oklar 60 ila 71 cm uzunluğunda, buna karşın 20 ila 28 gram gibi oldukça hafif bir yapıya sahip.

Okçuluk Eğitimine Nasıl Başlanır?
Elbette her sporda olduğu gibi okçuluğa da çocuk yaşta başlamanın avantajları büyük. 12-14 yaşları, okçuluğa başlamanın en uygun dönemi olarak kabul ediliyor. İyi bir ok atıcısı olmak için de 1,5 ya da 2 yıl gerektiği söyleniyor. Başlangıç döneminden gençlere (16-18 yaş) geçtikten sonra 18 yaş üstü, yani büyükler klasmanına ulaşmak, 4-6 yıl gibi bir zamanı kapsıyor. Fakat sakın “Benden geçti artık” diye düşünmeyin; profesyonelleşmek için günde 3-4 saat, haftada en az 5 gün antreman gerektiren bu sporu sadece hafta sonları yapabilir, zamanla keyifli bir hobi haline dönüştürebilir ve kendiniz gibi amatör sporcularla turnuvalara katılabilirsiniz
Kayseri’de okçuluk eğitimi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Eğitmenlerimiz TOF tarafından lisanlı ve profesyonel kişilerdir.